CSU Recreation & Wellness Center
Education — Sacramento, CA

CSU Recreation & Wellness Center

McCarthy's higher education construction team built this 151,000-square-foot recreation and wellness center, named The WELL (Wellness, Education, Leisure, Lifestyles) that features the largest rock climbing wall in the CSU system. It also includes a fitness center, indoor track, gym courts, racquetball courts, a student health center, massage therapy day spa, child care center, and space for Peak Adventures, a student-run outdoor program.
 
The project, which achieved LEED Gold certification, incorporates a number of sustainable features, including: Foiltec skylight systems to improve thermal properties; design elements to increase day lighting; high efficiency HVAC systems; emphasis on light pollution reductions; enhanced commissioning and sustainably harvested formaldehyde-free wood products; and access to alternative transportation facilities including bicycle parking and proximity to a nearby light rail system.

Architects

  • Ellerbe Becket, Inc.
  • Hornberger+Worstell, Inc.

Engineers

  • Dowdle & Sons Mechanical, Inc
  • Luppen & Hawley, Inc.

We are very pleased with how the project team pursued our plan, listened to stakeholders, and executed what is the most ambitious construction project in Sacramento State history—all while surpassing LEED expectations. McCarthy has earned a reputation as one of the country's LEADING GREEN CONSTRUCTION COMPANIES, and this project has certainly reaffirmed that.

Mario Ruiz, Interim Associate Vice President of Facilities Services
California State University, Sacramento

Contact

Aaron Alhady

Aaron Alhady

Address
2241 Douglas Blvd
Suite 200
Roseville, CA 95661
Email
Phone
916-786-3833

Awards and Recognition

Business Environmental Resource Center logo
2011 Sacramento Sustainable

Business of the Year Award
CSU Recreation & Wellness Center
Business Environmental Resource Center